Çocuk İhmali ve İstismarı Korunma ve Bilinçlendirme Çalışması

Çocuk İhmali ve İstismarı Korunma ve Bilinçlendirme Çalışması

Çocuk ihmali ve istismardan korunma eğitimi tüm sınıflara uygulanmıştır

06.11.2017 2852

Çocuk ihmali ve istismardan korunma eğitimi tüm sınıflara uygulanmıştır

06-11-201706-11-201706-11-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARINDAN KORUNMA VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI

Türkiye’de her gün sayısız çocuk ya duygusal istismar ya fiziksel istismar ya da cinsel istismara maruz kalıyor. Kendimizi başkalarından korumak psiko-sosyal ve fiziksel sağlığımız için son derece önemlidir. Bu sebeple neyin ihmal, neyin istismar olduğunun öğrenciler tarafından bilinmesi gerekmektedir. Çünkü her gün istismar ile karşılaşma ihtimali olan onlardır.

Amacımız, çocukları kuşkucu ve endişeli hale getirmek değil; çocuk ihmali ve istismarı konusunda öğrencilere açıklayıcı bilimsel bilgi aktarmaktır.

ÇOCUKLUK KAVRAMI

Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 1: Bu sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, 18 yaşına kadar her birey çocuk sayılır.

ÇOCUK İHMALİ

 0-18 yaş grubundaki çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin, çocuğun gelişimi için beslenme, barınma, giyim, temizlik, oyun, eğitim, güvenlik ve sağlık hizmetini sağlama görevini reddetmesi ya da yerine getirmemesidir.

Yiyecek vermemek, temizliğine dikkat etmemek, hava şartlarına uygun kıyafet giydirmemek, doktora götürmemek, eğitim olanaklarından yararlanmasını engellemek, kronik okul devamsızlıklarına izin vermek veya eğitim ve okul sorunları ile ilgilenmemek çocuğun ihtiyaç duyduğu sevgi, ilgi ve yakınlığın gösterilmemesi vb…

Bir çocuğun ihmal edildiğini nasıl anlarız?

  • Okul devamsızlığı çok fazlaysa
  • Sürekli pis giyiniyor ve kötü kokuyorsa
  • Vücudu aşırı derecede zayıf düşmüşse
  • Yemek veya para için dilencilik yapıyor veya çalışıyorsa
  • Tıbbi destekten mahrumsa
  • Madde kullanımı, kendine zarar verme gibi alışkanlıkları varsa çocuğun ihmale maruz kaldığını düşünebiliriz.


ÇOCUK İSTİSMARI


0-18 yaş grubundaki çocuğa karşı bir yetişkin tarafından bilinçli ve zarar verici tekrarlı veya tek seferlik yapılan çocuğun fiziksel, duygusal, zihinsel, sosyal gelişimini olumsuz etkileyen her türlü harekete çocuk istismarı denir.  

1-      Fiziksel istismar: Kaza dışı çocuğun bedeninde görülen her türlü yara izidir.

Fiziksel istismar; vurma, ısırma, tokat atma, tekme atma, boğma, fırlatma, dövme, çocuğun üzerinde sigara söndürme gibi zarar verici davranışları içermektedir.

2-      Duygusal İstismar:Çocuğun  gereksinim duyduğu ilgi ve sevgiden  yoksun bırakılması ya da çocuğun duygu ve düşüncelerine ilişkin yetişkinlerin uygun olmayan tepkiler vererek çocuğun psikolojik hasara uğratılmasıdır.

Tanımlanması en zor ancak en sık rastlanılan istismar türüdür ( Belirtileri hemen görülmeyebilir.,,uzun vadede ortaya çıkar. Duygusal istismar genel olarak diğer istismar türleri ile birlikte görülebilmektedir.

3-      Ekonomik İstismar: Çocuğa  bakmakla yükümlü kişinin çocuğu maddi gelir kaynağı olarak görüp çocuktan maddi kazanç elde etme isteğidir (çocuğun çalıştırılması)

Ebeveynler  çok para kazanma dürtülerini tatmin etmek için çocuklarını kullanabilirler.

4-      Cinsel İstismar: Çocuğun kendisinden büyük bir kişi tarafından cinsel haz amacı ile zorla ya da ikna edilerek, vücut dokunulmazlığının ihlali suretiyle cinsel etkileşime maruz bırakılması (kullanılması).

Özel bölgelerini gösterme (teşhircilik), çocuğa cinsel içerikli resim gösterme,açıkça veya gizlice çocuğu çıplakken gözlemek gibi röntgencilik eylemleri gibi..

 

Cinsel istismarcı kimdir?

Sanılanın aksine, serseri görünümlü, pis biri değildir.Çocukların güvenini kazanabilen, onlarla yakın ilişki kurabilen, düzgün görünümlü insanlardır.

Bir çok vakada istismarcı hiç tahmin bile edilemeyen kişilerdir.

 “Cinsel istismarın mutlaka şiddet içermesi gerekmez”

“Cinsel istismarda çocuğun rızasının olup olmadığına bakılmaz”

Vücut dokunulmazlığınızı ihlal ettirmeyin

Kimse sizin özel yerlerinize bakmamalı ve dokunmamalı

NASIL KORUNABİLİRİZ?

ü  Oyun oynarken ya da arkadaşlarınız ile dolaşırken insanların kalabalık olduğu yerlerde bulunulmalı

ü  Tenha yerlerde bulunmaktan kaçınılmalı. Issız sokaklar(Akşam karanlık olduktan sonra sokaklar),parklar, inşaat alanları, insanların kullanmadıkları evler, bahçeler…..Gece geç saatte dışarda bulunulmamalı

ü  Yalnızca ihmal/istismar konusunda değil, her türlü zararlı alışkanlıklardan korunmak için  HAYIR demeyi bilmelisiniz..

ü  Yaşıtlarınız ile arkadaşlık kurabilirsiniz.

ü  Bana bir şey olmaz düşüncesi ile hareket etmeyiniz. İnsanlara tam olarak güvenmeden önce onları en iyi şekilde tanıdığınızdan emin olmalısınız.

ü  Yalan söylemeyin!! Hem güvenilirliğinizi zedeler, hem de erdemli bir davranış değildir.

ü  Sadece günlük hayatta değil, sosyal medyada da güvenliğinize dikkat edin. Tanımadığınız ya da yaşıtınız olmayan kişilerle arkadaş olmayın.

İstismar olayını niçin anlatmalıyız?

İstismar olayını kesinlikle deşifre edilmesi gerekir. Çünkü olayı örtbas etmek, yokmuş gibi davranmak istismarcıyı cesaretlendirir. İstismarda bulunmaya devam eder.İstismar olgusu meydana geldiği andan itibaren bildirilmediği taktirde, yetişkinler sizin istekli olduğunuzu düşünebilir. Yaşanılan olay adli boyuta yada aileye söylenmediğinde istismarcı olayı başkalarına da anlatır. İstismarcı bir kişi iken istismarcı sayısı artar.

İstismar olayını neden uzman kişilerle paylaşmalıyız ?

Çünkü;

ü  İstismar olayı sonuçları ve boyutlarıyla karmaşık bir olgudur.

ü  Sizi en iyi anlayabilecek kişiler alanında uzman kişilerdir. Çünkü bu işin eğitimini almışlardır.

ü  Sizin için en iyi çözümü ve yardımı sağlayacak olan  kişilerdir.

ü  Kendinizi uzman kişilerin yanında  rahat ve güvende hissedersiniz.

ü  Anlatılan konuları kimseyle paylaşmaz(Gizlilik esastır.)

ü  Uzman kişiler çocuğun yüksek menfaatini esas alır.(Çocuk için en iyisi neyse onu hayata geçirmekle mükelleftir.)

Sonuç olarak;

Bedeninizi korumak sizin sorumluluğunuz ve bedeninize sahip çıkın!!

 

Ayşenur PAK

Okul Psikolojik Danışmanı

Rehber Öğretmeni

 

 

 

 

 

 KAYNAKLAR


* Bağlar RAM
* Denizli Pamukkale RAM
*Yalçın, N. (2011). Türkiye’ de Çocuk İstismarı ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Projesi.
* Çocuk istismarı.(200?)
*https://cocukhaklari.wordpress.com/hakkinda/cocuk-istismari-cesitleri/fiziksel-istismar/ adresinden 17.10.2017 tarihinde erişildi.

 

* AKSOY,E., ÇETİN,G.,  POLAT,O. (200?) Çocuk İstismarı Ve İhlali. Türk Tabibler Birbiği.  http://www.ttb.org.tr/eweb/adli/7.html 18.10.2017 tarihinde erişim sağlanmıştır.
*T.C. Anayasası
* T.C. Türk Ceza Kanunu
* Ekmek ve Gül. 12 Haziran 2017 15:01 haberi. https://ekmekvegul.net/gundem/cocuk-istismari-3-kat-artti-davalarin-neredeyse-yarisi-cezasizlikla-sonuclandi adresinden 18.10.2017 tarihinde erişim sağlandı.