Okulda Obezite ve Diyabet Eğitimleri

Okulda Obezite ve Diyabet Eğitimleri

Okulda Obezite ve Diyabet Eğitimleri

19.11.2015 2203

Beslenme Dostu Okul Programı

Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı´nın "Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" başlığı kapsamında, “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında 21.01.2010 tarihinde imzalan protokol ile Beslenme Dostu Okullar Programı ülkemizde başlatılmıştır. Okulların gönüllü olarak katılmakta oldukları Beslenme Dostu Okullar programımızla 1423 okul ‘Beslenme Dostu Okul’ Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Yıllara göre; 2012 yılında 393, 2013 yılında 326, 2014 yılında 481 okulumuz sertifika ile ödüllendirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı okullarda obeziteyle mücadele etmek için iş birliği yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı okullarda bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için protokol imzaladı. İş birliğindeki amaç okullarda obeziteyle mücadele etmek ve öğrencilere düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak. Protokol çerçevesinde Spor ve Fiziksel Etkinlikler seçmeli dersini alan okullarda başarılı öğrencilere bisiklet dağıtılacak. Ancak hangi öğrencilerin başarılı sayılacağı ve başarının kriterleri belli değil. 16 bin 969 okulda öğrenim gören öğrenci sayısı 5 milyon 278 bin 107 iken
bu öğrencilerden yaklaşık 1 milyonu bu dersi alıyor.

KAPALI YA DA AÇIK ALAN

Okullarda bisiklet kullanımına uygun 40x25 metre ölçülerinde açık ya da kapalı eğitim alanı oluşturulacak. Bisikletin kullanılacağı alan etrafında dikenli ya da sivri uçlu demir ve tehlike yaratabilecek okul duvarı, çit gibi ayırıcı özellikte fiziksel bariyerler bulundurulmayacak. Eğitim alanı araç trafiği ya da araçların park alanı olmayacak ve bu alanlarla eğitim alanı bariyerlerle birbirinden ayrılacak.

 

http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=392

 

http://www.okuldadiyabet.org/egitimPlatformu/

 

http://www.okuldadiyabet.org/

 

http://www.meb.gov.tr/meb_duyuruayrinti.php?ID=6478

 

-

-----